MANA ÉKSZERSTÚDIÓ – Jermakov Katalin

Katalógusok, leporellók, szórólapok, tárgyfotózás

2002-2022

Nem csak a testépítés, a testszépítés, hanem a testdíszítés korát is éljük. Pierce-k, tetoválások, nagy mennyiségű és változó minőségű ékszerek vagy ékszerszerű tárgyak kínálkoznak testünk felékesítésére. Ebbe a harsány, kétes értékekkel, de végtelen változatossággal kecsegtető orgiában tiszta színfoltként hatnak a fiatal magyar ötvös-nemzedék néhány tagjának munkái. Ők is a korunkat mélyen átható szabad asszociációs eklektika jegyében dolgoznak, de szem előtt tartják az arányok harmóniáját, még hisznek a plasztika szépségében és ismerik mesterségük minden csínját-bínját. Ősi kultúrák formavilágából éppúgy merítenek, mint a századforduló növényi-állati motívumkincséből. Egyesekre a konstruktívabb áramlatok hatnak, mások talált tárgyakat alakítanak át, új életet lehelve beléjük. (Nagy T. Katalin)

A katalógus dombornyomott borítóján a benne szereplő ékszerészek mesterjegyei láthatóak. Az egy oldalon nyomott, hajtott belíveket ki lehet tépni, amelyek így egyéni képeslapként is funkcionálhatnak.

MANA ékszerkatalógus, 2002
MANA ékszerkatalógus, 2002

Ezek az ékszerek nem csupán díszei az emberi testnek, hanem képesek kapcsolatot  teremteni viselőjükkel, jeleket adnak, gondolatokat közvetítenek. Apró ötvöstárgyak, melyekben alkotójuk egyénisége és művészi szándéka úgy jut érvényre, hogy közben nem szorul háttérbe az ékszer mivolta sem, és képes marad harmonikusan és alázatosan szolgálni viselőjét. A művészeti ágazatok egyre több területén tapasztalhatjuk, hogy a művészek gyakran feszegetik egy-egy műfaj határait, igyekeznek nagyobb szabadságot nyerni, ugyanakkor ápolni a hagyományokat, de új utakat, új nézőpontokat találni. E kis csoport tagjai egymástól eltérő felfogásban dolgoznak, de összetartja őket a hasonló gondolkodás, a közös szellemiség, és a szándék, hogy kezük alatt egy új fajta ékszerművészet szülessék. (Nagy T. Katalin)